#1 Tekenspullen, the essentials

Als je wilt beginnen met tekenen heb je natuurlijk bepaalde materialen nodig. Maar wat heb je precies allemaal nodig? Met mijn allereerste blogpost wil ik jullie graag meegeven wat ik persoonlijk de basis vind van een goede tekenset. Let’s go!

Potloden en stiften

Zegt het merken Steadtler jou niets? Geen probleem! Steadtler is mijn go-to merk voor tekenpotloden en inktstiften. In de winkel vind je vaak pakketjes van dunne stiftjes van 0.05 tot en met de dikkere varianten van 0.8. De nummers van de stiften geeft aan hoe dik de punt is van de stift. Er zijn veel merken voor inktstiften maar in de foto hieronder zie je mijn persoonlijke favorieten op een rijtje. Zelfs HEMA heeft enkele zeer goede stiften voor diegenen die geen 3euro per stift willen uitgeven.

Stiftjes zijn wel leuk om wat details aan te brengen of om je werk te overtekenen maar aan de basis van elke tekening ligt een goede potlood. Zoals je kan zien op de foto koos ik terug voor Steadtler. Ze hebben vele soorten en ik koop altijd een HB, 4B, 6B, 7B en een 8B. Bij potloden gaan de getallen niet om de dikte van de punt maar eerder om de hardheid en ruwheid van het lood op papier. Deze setjes vind je al snel voor 14 euro op Bol.com.

Boeken

Ga eens naar de Action en daar kan je al zeer goede tekenboeken kopen. Natuurlijk kan je ook naar duurdere winkels gaan maar mijn studentenportemonnee doet al pijn als ik er nog maar aan denk.

Koop 2 soorten boeken, een klein schetsboekje om je ideetjes in uit te werken en om kleine tekeningen te maken. Ik koos ook om een groter boek te kopen waar ik dan grotere tekeningen in kan schetsen en uitwerken. Tip: let goed op het papier van het boek. Op gewoon printpapier kan je wel tekenen maar je zal nooit hetzelfde gewenste effect behalen als op tekenpapier. Tekenpapier is dikker, wat geribbeld en is wat geler dan printpapier. Dit kan je zien op de eerste foto hieronder.

Inspiratie is ook broodnodig. Hiervoor grijp ik terug naar mijn oud boek van stripfiguurtekenen. Daar staan allerlei tips in maar ook stappenplannen waar je zelf mee aan de slag kan.

Inspiratie en rust

Soms is het ook eens goed om eventjes van jouw creatie weg te stappen. Als je niet meer weet wat te doen en je voelt dat je inspiratie op is, kan je best eventjes pauzeren.

Hiervoor gebruik ik mijn BAMBOO, als ik geen inspiratie meer heb maar toch wil verder tekenen om zo op ideeën te komen, ga ik hier op los. Het is een soort Ipad voor tekenen en notities op te nemen. Je verbind het apparaat via bluetooth aan jouw Ipad en wat je op het boekje tekent verschijnt op jouw scherm.

Zoek een speeltje waarmee je jou eventjes kan bezighouden. Voor mij is dat mijn springbal. Ik draai mij dan eventjes richting de muur en probeer zo op leuke ideeën te komen voor een nieuwe tekening.

Wat je ook kan doen is een mood creëren voor jouw persoonlijk tekenproces door een afspeellijst te maken op Spotify of YouTube. Ik doe dan mijn koptelefoon aan, zo kan niemand mij storen en zit ik in mijn eigen bubbel.

Zie zo, dit zijn mijn persoonlijke teken essentials! Bedankt om te lezen.

And remember, do what you love.

Lovies Emma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *