#3 Special effects make up, wat heb je nodig?

Als je studeert is het soms moeilijk om eens nieuwe dingen te doen. Het werd dus eens tijd dat ik een nieuwe hobby ging uitproberen, en dat is FX make up. Maar dat is een hobby waar je niet zomaar aan begint en dus zal ik jullie in deze blogpost onderdompelen in de wereld van FX.

First things first, wat is special effects make up?

Special effects make up (FX make up) is eigenlijk het kunstmatig gaan veranderen van de vorm van een gezicht of lichaam door middel van prothesen. Deze term word vooral gebruikt in de film- en toneelwereld.

Verschillende soorten kwasten

kwastjes zijn een must, je kan geen verf op iemand zijn lichaam gaan plaatsen zonder een goede borstel. Ik kies ervoor om een variatie te gebruiken met platte en ronde borstelkoppen. Daarnaast is het ook belangrijk om verschillende groottes te hebben zodat je ook details kan aanbrengen waar nodig. Hoe meer borstels je hebt hoe meer kleuren je kan gebruiken tijdens je werk.

Optie: protheses

Als je het gehad hebt met verf en jouw werk naar the next level wilt nemen dan zijn prothese de oplossing bij uitstek. Protheses zijn een kunstmatige vervanging of correctie van een lichaamsdeel. Wij gaan ons lichaam nu niet corrigeren maar we gaan ze gewoon aan ons lichaam plakken voor een extra horror effect. Met hoorntjes kan je enorm veel doen.

Je kan ook jouw protheses zelf gaan maken en dat kan je doen met scar wax. Dat is een soort wax die je kan kneden tot wat je nodig hebt of wilt gebruiken, dit doe je het best om een plaat met een spatel (foto 3). Ik heb er zelf thuis gemaakt en dat is het kleine potje op de eerste foto hierboven. Om de scar wax één te laten worden met jouw huid gebruik je vaseline (foto twee). Scar wax is goed om lichte veranderingen te doen maar je kan er niet superveel diepte mee creëren en daarvoor heb je liquid latex (foto één). Dit vloeibaar spulletje ga je gebruiken om met papier een geloofwaardige prothese te maken. Je doet dan een eerste laag liquid latex op je huid en je doet er dan een stukje keukenrol op. Dit proces herhaal je zoveel je wilt en na alles is opgedroogd kan je er in knippen en doen wat je wilt.

kleur en fake bloed

Verf is ook een bekende component binnen special effects make up. Gewone verf blijft niets zo lang plakken aan je lichaam of zal na een tijdje beginnen kraken en dus is het belangrijk dat je body paint gebruikt. Op deze bovenste foto zie je alle kleuren die ik bezit met enkele primaire en secundaire kleuren. Ik kies er ook voor om geen potje met water om mijn tafel te zetten… te veel mors gevaar. Door het gebruiken van een klein spuitje kan je jouw verf gemakkelijk activeren zonder dat je water morst op je creatie of werktafel.

Blooood, het leukste deel van FX. Ik heb 3 soorten vals bloed liggen thuis en die zijn donker, licht en groen. Als ik echte bloederige werken wil maken met veel diepte kies ik voor de donkere versie. Voor kleine details of spetters kies is de lichte en voor rare alien gerelateerde zaken ga ik voor groen. Vals bloed is heel plakkerig en slijmerig van consistentie, dus breng ik die het liefst aan met een grove spons om zo toch nog een goed effect te krijgen.

Zie zo, nu kan je helemaal zelf aan de slag met jouw eerste FX werk. Wil je zien hoe ik deze producten gebruik? Bekijk dan zeker mijn tweede vlog! Bedankt om te lezen!

And remember, do what you love

Lovies Emma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *